peter m eronson

Ölbryggarboken: Brygg ditt öl hemma, 2014

Intresset för hembryggning av öl går stadigt uppåt. Tittar man bara på svenska mästerskapet i hembryggning som arrangeras varje år kan man se att både deltagarantalet och besökarna ökar år efter år. Svenskarna vill skapa saker på egen hand, tillverka sina produkter från grunden så att de med säkerhet vet vad de stoppar i sig. Och det finns inte många produkter som är så naturliga som öl då det endast består av malt, humle, jäst och vatten. Ingredienser kan bryggaren införskaffa i sin lokala bryggeriaffär eller via nätet för att få det hemlevererat dagen därpå. Hur smidigt som helst. Men den stora frågan kvarstår: Hur gör man?

I Ölbryggarboken: Brygg ditt öl hemma finns svaren på hur du kommer igång med bryggningen. Vad ska du införskaffa för att brygga sin allra första öl och hur går du tillväga allra första gången? Men boken tar även upp hur den nyblivna hembryggaren går vidare och utvecklar sina bryggningsmetoder. Ska man använda maltextrakt eller ta allt från grunden med att mäska och laka malten, precis som de gör på de kommersiella bryggerierna. Bryggaren får även ett gäng tips och råd hur bryggarutrustningen kan uppgraderas när det är dags.

En stor del av boken består av recept på närmare 50 olika stilar som är till stor hjälp på vägen innan man börjar skapa sina egna recept. I boken finns även olika intervjuer från med både nybörjarbryggare och bryggare som varit aktiva en längre tid, vunnit SM samt gått det avgörande steget och startat ett bryggeri.

 

Utgivningsdatum: 2014-10-22
ISBN: 9789186287665