peter m eronson & Magnus vasilis

Brygga stiltypisk öl: Tips och recept på hur du brygger klassiska stilar som vinner priser

Tips och recept på hur du brygger klassisk och vinnande öl! Öl har bryggts i många tusen år och det finns flera ölstilar som har varit med lika länge och som fortfarande bryggs än idag. Det rör sig bland annat om lager, pilsner, IPA, porter, stout, mild och många fler. 

I den här boken kommer läsaren och bryggaren få tips och råd om hur de går tillväga för att brygga de specifika stilarna med allt från vilken malt som ska används till hur pH:et i mäsken ska justeras. Men varför ska man då brygga stiltypiskt? Delvis blir man en bättre bryggare för du kommer förstå dig på bland annat felsmaker och råvarornas betydelse. Men bryggaren kommer också kunna tillverka ett bra grundöl som hen senare kan experimentera med. Dessutom är det just stiltypiskt som bör bryggas om du ska tävla i öl i bland annat SM i hembryggning.

Ur innehållet:

  • Grundlig genomgång av vad man ska tänka på när man brygger en specifik stil. Val av malt, humle, jäst och vattenbehandling.
  • Beskrivning av jästen och jäsningens funktioner. Här avgörs ofta om ölet blir stiltypiskt eller ej. 50 olika stiltypiska recept som tagit medalj på tävlingar.
  • Utförlig genomgång för hur man ska tolka Svenska Hembryggarföreningens öltypsdefinitioner.
 

Utgivningsdatum: 2018-04-27
ISBN: 9789188397225