frederik zäll

Lyxlagat grytboken: Lergrytor, tagine, dutch oven, cowboy tripod och gjutjärnsgrytor

Efter de framgångsrika matböckerna i Lyxlagat-serien och Lergrytor & långkok är Frederik Zäll tillbaka med en ny grytbok. Den här gången är det själva grytorna som står i fokus, vilka rätter de passar att användas till, vad de har för olika egenskaper och fördelar. Varje gryta har sitt eget kapitel och de 66 recepten inspirerar i vanlig Lyxlagat-anda till njutningsfull matlagning.

Lergryta – Römertopfs ljuvliga lergryta i vilken maten i lugn och ro anrättas på ett mjukt och försiktigt vis. Låt er väl smakas av exempelvis indonesisk fläskkarré, Kentucky Clay pot gratin och nötsteksgryta med syltlök och rökt fläsksida.

Tagine – Den nordafrikanska motsvarigheten till en klassisk lergryta. Locket är konformat och har en vattenskål på toppen, varför? I boken finns svaret. Bland rätterna finns egyptisk Kushari, orientalisk fläskfilé och västafrikansk Tagine Yassa.

Dutch oven – En rejäl svart gjutjärnsgryta av uråldrigt ursprung. Det är bara att glömma färgglada emaljer och alla former av ytbeläggning. Med denna magiskt trevliga utomhusgryta tillagas bland annat Dutch oven chicken BBQ, Älggryta, Pulled pork och Chipotle stew.

Cowboy tripod – Gryta upphängd i en trebent ställning som ställs över öppen eld. Fördelarna är så många att det är svårt att lista dem, njutningen är den största. I denna kategori finns recept på Boston baked beans, Hamburger soup och Jägarsoppa.

Gjutjärnsgryta – Grytan som har många olika färger och storlekar hemma i skåpet. Tung och gedigen med mycket bra varmhållningsförmåga. Bland recepten finns Chicken Adobo, Zuppa Vongole och kalvhögrev i vitt vin.

 

Utgivningsdatum: 2015-12-16
Formgivare: Eliq Maranik
Fotograf: Frederik Zäll, Daniel Stigefelt
ISBN: 9789186287887