TED WÄRNÅKER

Maträtternas historia, 2021

Maträtternas historia som valdes ut till bästa kulinarhistoriska bok av Gourmand Awards förra året utkommer nu i nyutgåva för år 2021. I denna upplaga är innehållet uppdaterat och förbättrat, samt med ett tillägg av sexton nyskrivna sidor om svensk och internationell gastronomi.

Boken som är fullmatad med kulinarisk historia berättar om ett sextiotal av våra mest kända maträtter, såser och drycker. Varför heter salladen Caesar? Vilken prinsessa har vi att tacka för tårtan? Och vem frestade egentligen Jansson? Kände du till att namnet på maträtten Carpaccio kommer från en venetiansk 1500-talsmålare? Att den nuvarande svenske kungens mamma gett sitt namn till gatukökskedjan Sibylla? Eller att Tore Wretman serverade den första planksteken på lyxkrogen Stallmästaregården?  

I nyutgåvan kan vi bland annat läsa om den thailändska regeringschefens roll i att Pad thai blev landets nationalrätt, huruvida Wienerschnitzeln verkligen kommer från Österrike och om hur den hittade sin väg till Japan i form av maträtten Tonkatsu. Vi får även veta att vår svenska köttfärssås faktiskt egentligen mer liknar en neapolitansk ragu än en sås från Bologna. I bokens sista kapitel får vi veta mer om vår nationalklenod Smörgåstårtan och vem fru Zoega var som står för kaffet efter maten.

 

Utgivningsdatum: 2021-11-17
ISBN: 9789188397751