Peter m eronson & Magnus vasilis

Mjödboken: Tillverka mjöd hemma, 2019

Äntligen är den här! Sveriges första standardverk om mjöd – denna mytomspunna dryck, bryggt på honung, som redan vikingarna visste att uppskatta.

Kanske är det kopplingen till vikingar som gör att många förknippar mjöd med öl, men faktum är att mjöd snarare är ett slags vin. Förenklat sagt är mjöd fermenterad honung, men precis som med vin kan samma basingredienser ge upphov till en enorm variation. I den här boken dyker vi djupare in i vad mjöd är för något. Hur ser dryckens historia ut? Vilka olika typer av mjöd finns det? Vilken slags honung ska användas när man tillverkar mjöd? Hur tillverkar man mjöd? Hur smaksätter man mjöd?

Med sin bredd är det här en bok som tilltalar både den nyfikne novisen och den med tidigare kunskaper. Med Mjödboken i sin ägo kommer man att bli en mästare på mjöd och mjödtillverkning. Den som vill imponera på vännerna med en helt unik dryck, som man dessutom har bryggt själv, har hittat rätt! 

Mjödet har redan slagit ner med stor kraft i bland annat USA och Polen, där det blivit omåttligt populär. Det är nu hög tid att även vi i Sverige upptäcker dess rikedom. Återupptäcker får vi väl säga; det är ju ändå här som mjödet uppfanns.

Gourmand Awards har utsett denna till årets bästa spritbok i Sverige och därmed är den nominerad till att tävla i finalen om titeln Best in the World, som går av stapeln våren 2020.

 

Utgivningsdatum: 2019-04-05
ISBN: 9789188639400