VIOLA ADAMSSON

Smakarv Hälsingland: Tradition & trend

I Hälsingland, i Limes Norrlandicus, vid den klimatiska norrlandsgränsen möts Nord- och Sydsverige. Två hushållningssystem och två matkulturer bryts och inspirerar varandra.

Boken handlar om det hälsingska smakarvet med ursprung och tradition i bondekulturens förrådshushållning, fäbodkulturen och finnskogens smaker. Trend står för nyskapande. Men det handlar inte bara om gröt. 

Boken är ett resultat av många års samlande av recept och matanekdoter. När Viola kom i kontakt med Olof Bromans storverk Glysisvallur, en detaljerad beskrivning av Hälsingland under 1700-talets första hälft, tillkom en extra dimension om det hälsingska smakarvet.

Smakarvet påverkas av de gener vi bär på, av den miljö vi befinner oss i och av vårt kulturarv. Boken ger en tillbakablick på det hälsingska smakarvet med både bredd, djup och mycket humor. Det finns även recept och beskrivningar så att man kan testa både gammalt och nytt. Vad sägs om sotare, pärgröt med fläsk, ostkaka, snydder och örter, davosgröt och dilldränkt havre? Välkommen till Hälsingland!

 

Utgivningsdatum: 2019-08-12
Formgivare: Sara Stierna 
ISBN: 9789188639677