eliq maranik

Smoothies för barn: Upptäck, utforska, experimentera och lär dig allt om frukter och grönsaker, 2015

Sommaren 2014 lät författaren Eliq Maranik trettio pojkar och flickor i åldrarna 6–13 år experimentera med alla möjliga frukter, grönsaker, nötter, frön och superfood. Ja, allt man kan stoppa i en mixer. I två månader testade, lagade och smakade barnen sig fram till många nya, goda och roliga recept, och många av dem finns med i den här boken.

I Smoothies för barn får du veta hur det går till att göra smoothies. De cirka 50 recepten är lätta att följa och innehåller bara tre till fyra ingredienser, oftast sådana som redan finns hemma i skafferiet, kylen eller frysen. Dessutom får du lära dig mycket om frukter, grönsaker, nötter, frön och mjölkprodukter, hur du väljer de bästa frukterna i butiken och hur du bäst förvarar dem. För laktosintoleranta eller allergiska innehåller boken även tips om vad man kan ersätta vissa livsmedel med. 

Till varje recept finns ett roligt experiment, några kul fakta om frukt, grönt, nötter och frön eller svaret på någon av barnens många nyfikna frågor. För extra vetgiriga finns en kort veta-mera-del och ett frukt-ABC med bild på varje frukt. En ordlista förklarar svåra ord. När du blivit van kan du testa att skapa egna recept, på de allra sista sidorna finns plats för att anteckna nya recept och klistra in egna foton.

Boken riktar sig till både flickor och pojkar – smoothies är för alla – och utgår från ett miljötänk.

 

Utgivningsdatum: 2015-05-08
Formgivare: Alan Maranik, Eliq Maranik
Fotograf: Eliq Maranik
ISBN: 9789186287719