lennart rammer

Vinlandet Franken: En guide

Franken är ett område i centrala Tyskland vid floden Main. Det är ett av våra närmaste vinområden, beläget en dagsetapp med bil från Sydsverige. Franken är det kanske intressantaste vindistriktet i Tyskland att besöka. 

Centralort är staden Würzburg som är vinets huvudstad i Tyskland med högklassiga vingårdar inne i staden, bland andra det magnifika vinberget Würzburger Stein. Där finns också tre av Tysklands största vingods varav två drivs som välgörenhetssjukhus, Juliusspital och Bürgerspital zum Heiligen Geist. Würzburg brukar också kallas för barockens huvudstad i Tyskland med mängder av kyrkor och andra kulturella sevärdheter.

Vinerna från Franken är torra, kärva och kraftfulla och passar utmärkt till det rustika frankiska köket. Det stora antalet druvsorter, både vita och röda, gör det extra intressant att besöka olika vinproducenter, botanisera i deras sortiment och köpa med sig favoriter hem till den egna källaren. Särskilt gäller detta druvsorten Silvaner som är en profil för frankenvinet.

Vinturism har blivit en viktig trend i vinvärlden, och Franken är ledande inom det området i Tyskland. Som symbol för frankenvinet använder man en klotrund, från sidorna tillplattad vinflaska som kallas Bocksbeutel, bockpung.

 

Utgivningsdatum: 2017-03-03
Formgivare: Alan Maranik
ISBN: 9789185701711