jan groth

Whisky & mat: Malt och mat från Skottland, Irland, USA och Sverige

Vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2013 i kategorin Mat och dryck i kombination. Motivering: "Jan Groth tar ytterligare ett steg för att visa fram whiskyns överraskande mattycke, nu med stöd av ett sällsynt kvalificerat och maltlystet kockgäng."

Här är uppföljaren till Grenadines populära och framgångsrika Whisky & mat, med helt nya recept och smakkombinationer, nu också med bourbon och vår svenska stolthet, Mackmyra. I Whisky & mat: Mat och malt från Skottland, Irland, USA och Sverige berättar Jan Groth om sina och andras whiskyfavoriter. Boken är en förtäckt kokbok, där mat och smakupplevelser på ett delikat sätt lindas in i anekdoter och reseskildringar. Till det kommer mycket användbara resonemang kring samspelet mellan mat och whisky. Boken är en kokbok som tar sitt avstamp i whiskyns mustiga mylla.

Den lyfter fram potentialen att kombinera smaker och aromer hos en rad whiskysorter med snillrikt skapade maträtter. Här finns kopplingar mellan ingefära, tjära, apelsin och pepprighet som knyter samman whiskyn med råvaror och kryddningar. Whiskyn har sitt stolta ursprung på Irland och i Skottland, men spred sig ganska snart över världen där den utvecklades av uppfinningsrika och törstiga själar. Mat har å sin sida hållit sig på till de lokala grytorna och gästgiverierna. Måltider och råvaror har länge varit bundna till regionala och kulturella förutsättningar.

Den här boken sammanför njutningarna hos whiskyn och maten. Här finns kockarnas förmågor att måla med mat tillsammans med whiskyns hela smakpalett som krydda och tillbehör. Geniala matkreatörer som Andreas Nylén, Tommy Myllymäki och Anders Levén ger prov på skicklighet och finess när det gäller det svåra att lyfta fram det som förenar whiskyn och maten.

 

Utgivningsdatum: 2012-11-13
Fotograf: Ellinor Hall, Jan Dahlqvist, Mattias Hildingh, Sara Rehnström
ISBN: 9789186287221