örjan westerlund

Whisky: En god historia – Skottland

Detta är den första boken i en serie på tre, baserad på de uppskattade ljudböckerna hos Storytel, specialskrivna för ändamålet av Örjan Westerlund. Ljudboksserien är nominerad som finalist i kokbokstävlingen Gourmand Awards 2018 som världens bästa whiskyböcker och ges nu också ut som vanliga böcker.

Visserligen skräddarsydd som ljudbok, men det till trots gör sig dessa böcker efter viss omarbetning minst lika bra som textböcker, mycket tack vare författarens hängivna intresse och med känslan av att sitta med på en väl påläst whiskyföreläsares provning.

Böckerna är mättade med historia och anekdoter, och har även ett litet inslag av hur respektive whiskysort blir till. Som världens första ljudböcker om whisky har svängarna även tagits ut litet extra och läsaren får liksom lyssnaren möjlighet att kombinera nöjen och prova whisky under läsandet! 

Serien av tre böcker inleds med Skottland som den idag mest etablerade whiskynationen med miljontals fans runt om i världen och även extremt många i whiskynationen Sverige. Det fantastiska whiskyintresset är något som visar sig på många sätt – inte minst eftersom vi per capita dricker mest maltwhisky i världen i vårt avlånga land.

Whisky: En god historia – Skottland går igenom skotsk whisky från urtid till nutid och passerar smugglare, kamp om kungamakten, whiskyns och imperiets uppgång, liksom konkurrenten Irlands fall. Boken väver in grunderna kring maltwhiskyns födsel och succé och skälen till varför Skottland slog världen med häpnad med Johnnie Walker, Chivas Regal och andra blend-kändisar. 

Denna bok kommer senare att vävas ihop snyggt med historik och whiskyrekommendationer i ytterligare två böcker baserade på ljudböckerna, där dessa knyter banden till skottarna i två kommande utgåvor om USA respektive Irland, Japan och Sverige.

 

Utgivningsdatum: 2018-11-05
Formgivare: Alan Maranik
ISBN: 9789188639226