Andreas Kjörling, författare. Foto: Helena Aalerud Wiklund

Andreas Kjörling

Jag är sommelier, fotograf och författare. Min karriär i gastronomins värld började för drygt tjugo år sedan på en krog i Uppsala. Ett par år i Grekland och Spanien tog mig sedan via Halmstad hem till Uppsala och vidare till Stockholm.

Mitt vinintresse fann jag när jag jobbade på Grand Hôtel i Stockholm och fick möjlighet att gå personalutbildning i vinets värld. Efter ett par år sa jag upp mig för att läsa till sommelier på Restaurangakademien år 2000. Jag läste de två första kurserna på vårterminen och gjorde sedan antagningsprovet till sommelierföreningen i augusti samma år. Den tredje kursen och examen som sommelier tog jag som enda medlem i sommelierföreningen i min klass. 

I slutet av 2000 föddes min son vilket gjorde att jag valde bort jobb med sena kvällar och helger genom att starta eget. Kort därefter blev jag erbjuden att skriva för Vinguiden.com vilket jag gjorde i egenskap av frilansskribent under ett flertal år. Sedan min författardebut 2004 har jag rest vinvärlden runt och skaffat mig inte bara stora kunskaper men också många intressanta historier. I skrivande stund har jag gett ut fjorton böcker. Sedan 2010 använder jag bara mina egna bilder.

Till Facebooksida Kjörling

 

Senaste böcker